Tandregulering af krydsbid

Krydsbid forekommer temmelig hyppigt og ses tidligt i mælketandsættet.

Oftest er der kun krydsbid i den ene side. Her glider underkæben skævt ud til den side, hvor der er krydsbid.

Hvis krydsbiddet ikke behandles, eller hvis det behandles sent, vil underkæben og hele ansigtet riskere at blive skævt.

Adskillige undersøgelser har vist, at netop krydsbid på længere sigt kan med medføre hovedpine og kæbeledsproblemer.

Jo tidligere man behandler et krydsbid, desto kortere er selve behandlingsforløbet. Og kæber og sammenbid vil udvikle sig harmonisk.

Vi anbefaler derfor, at krydsbiddet rettes så tidligt som muligt – gerne i mælketandsættet.

     

 

To typer behandling af krydsbid

Vi anvender to typer bøjler til krydsbidsbehandling:

1. Quad Helix
2. Hyrax

Quad Helix

Den bøjle, som vi oftest anvender, hedder en Quad Helix. Det er en rustfri ståltrådsfjeder, der er fastgjort på ringe, som limes fast på kindtænderne i overkæben.

Når bøjlen er sat fast i munden, udvider den automatisk tandbuen. Bøjlen er "usynlig" og sidder på bagsiden af tænderne.

Ømhed

Det gør ikke ondt at få sat bøjlen på tænderne, men de første par dage bliver du øm i tænderne og må derfor spise blød kost. Efter to dage, vil du normalt ikke opleve gener eller have problemer med bøjlen.

 

Kost og mundhygiejne

Du kan børste tænder stort set som hvis du ikke havde bøjle på – dog skal du være ekstra forsigtig omkring tandkødet, hvor ringene sidder fast.

Du må ikke spise karameller, lakrids, vingummi og andre hårde og seje ting mens du har bøjlen på, da du risikerer at tygge bøjlen løs.

Kontrol

Du skal komme til kontrol på klinikken ca. en gang om måneden.

Varighed

Et krydsbid er normalt rettet på ca. 5 måneder. Vi lader bøjlen sidde i yderligere to til tre måneder for at biddet skal blive helt stabilt. Derefter tager vi bøjlen af og behandlingen er færdig.

Resultaterne med denne bøjle er overordentlig gode, og der opstår næsten aldrig tilbagefald (recidiv). 

Behandlingen er "automatisk". I skal ikke foretage jer andet end god tandbørstning og at komme til kontrol en gang hver måned.

Hyrax

Den anden bøjle, som vi anvender ved krydsbidsbehandling hedder en "Hyrax".

Den bliver også limet fast på tænderne. I stedet for metalringe omkring kindtænderne, bliver en lille plastic-bidskinne limet fast på tænderne i siderne.

I midten af bøjlen sidder et lille stativ med en skrue. Normalt skruer forældrene på bøjlen en til to gange om dagen med en lille skruenøgle.

Varighed

Behandlingen varer ca. 3 uger, hvorefter krydsbiddet er rettet. Bøjlen lader vi sidde i yderligere 2 til 3 måneder for af stabilisere biddet. Derefter tager vi bøjlen af og behandlingen er færdig. Også her er resultatet meget stabilt.

Denne bøjle kan kombineres med andre bøjler, f.eks ved underbid.

Expansionsplade

Vi anvender ikke løse, aftagelige bøjler ved behandling af krydsbid, fordi løse bøjler blot kipper tænderne. Det medfører ofte, at krydsbiddet kommer tilbage (recidiverer).

I øvrigt varer behandling med løse bøjler meget længere tid, og er besværlige og tidsrøvende for både børn og forældre.